MattiESimonaho Kaikille ei ole jaettu samasta kauhasta yhtä paljon, mutta kun yhdistää kaikki mitä itse kullekkin on jaettu eniten, kauha on täynnä viisautta, ja yhtään tyhmää ei ole.

Näyttö näennäisdemokratiasta

Ruotsi : Kun puolueiden johdot ovat kykenemättömiä muodostamaan hallituksen, ja haluavat estää 1/5 kansasta vaikuttamaan elinympäristön ja yhteiskunnan kehittämiseen, on itsestäänselvä asia, että yhtä puoluetta lukuunottamatta, kaikkien puolueiden johto on epäpätevä. Maassa on vallinnut ja vallitsee näennäisdemokratia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Tai sitten 82% äänesti tuota puoluetta vastaan. Heidät vissiin voi sivuuttaa demokratian nimissä?

Matti Simonaho

Vaalien jälkeen kun ongelmia hallituksen muodostamisessa ilmeni, moni äänestäjä itse asiaiassa ilmaisi "katuvansa kun oli äänestänyt väärin" (kaikista puolueista - 2-5%). Vaikuttava tekijä asiakokonaisuudessa on myös lisääntynyt "monikulttuurillinen väkivalta". Suomessa odotettavissa samankaltaista poliittista levottomuutta ja "ilmastonmuutosta" mutta pienemmässä mittakaavassa kuin Ruotsissa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Monet suomalaiset ihmettelevät Ruotsia ja monia muita maita, joissa puolueilla on säännönmukaisesti niin jyrkät näkemyserot, etteivät mahdu samoihin hallituksiin millään ja tuloksena on pitkiä aikoja ilman hallitusta, vähemmistöhallituksia tai virkamieshallituksia. Ehkä oikeampi kysymys on se, miten suomalainen konsensusjärjestelmä on kehittynyt, koska eihän sekään itsestäänselvyys ole. Eräs puolueita yhdistävä tekijä on varmasti ollut sota-aika, jolloin kansallisen yhtenäisyyden vuoksi lähes kaikki puolueet otettiin hallitukseen. Toinen yhdistävä tekijä taas on ollut Kekkosen presidenttikauden loppu, jonka jälkeen Kokoomus pääsi pitkältä oppositiotaipaleelta vihdoin hallitukseen 1987. Enemmistöhallitusten on katsottu olevan tarpeellinen vastavoima presidenttien liiallisille valtapyrkimyksille, mikä selittää myös sen, miksi monissa ääriliikkeissä halutaan nimenomaan vahvistaa presidentin valtaa ja heikentää parlamentin valtaa.

Matti Simonaho

"Heikentää yhtä ja vahvistaa toista" jos on tasavaltaan johtava tai tasavaltaa vahvistava on hyvästä. Kaikki tasavaltaa heikentävät tekijät eivät ole hyvästä. Suurin ero Ruotsin ja Suomen välillä kai on, mikä on johtanut siihen mitä Ruotsi tänään on, on että Ruotsi ei ole koskaan ollut Tasavalta eikä Kansanvalta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ruosissa on valtiopäivillä edustettuna kaksi puoluetta vailla pienintäkään halua osallistua hallitustyöskentelyyn.
Ja on tässä muitakin kieltäytymisiä.Keskusta esim ei halua tukea Löfveniä, koska Löfven ei voi luopua vasemmistopuolueen tuesta hallitukselleen.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Antakaapa ruotsalaiset taas valta hetkeksi kansalle uusien vaalien muodossa. Kyllä se siitä ...

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Jos Suomessakin Persut eivät olisi ensimmäisen Jytkyn jälkeen juosseet käpykaartiin vaan heidät olisi pakotettu hallitusvastuuseen niin toista jytkyä ei olisi nähty.
Sama ruottinmaalla, Ruotsidemokraatit olisi pitänyt ottaa ainakin hallitusneuvotteluihin tasavertaisena ääniosuuttaan vastaavana puolueena mukaan jolloin he olisivat voineet olla ajamassa asiaansa ja valita opposition tai hallitusvastuun. Nyt he saavat oppositiossa kasvattaa kannatustaan katteettomilla puheillaan kuten Persut Suomessa.
Ps puolue taisi ennen toista jytkyään luvata mm. Neuvotella Suomen Eu-maksuihin pienennyksiä ja eu ero taisi olla vahvasti agendalla, ilmastosopimuksen Suomen osalta uusiksi yms asioita joita hallitusvastuun koettaessa ei ole mainittu kertaakaan.
Mutta itse asiaan, minusta siinä ei ole mitään väärää jos esim Vasemmistoliitto tai SDP ilmoittaa ennen vaaleja ettei suostu esim kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen. SDP Antti Rinnehän käytännössä ilmoitti ennen edellisiä vaaleja ettei istu samaan hallitukseen Alex Stuppin Kokoomuksen kanssa eikä kukaan siitä mitään hernettä nokkaan ottanut. SDP meni oppositioon vaikka Juha Sipilä tarjosi paikkaa neljän suuren hallitukseen.
Ruotsissa tietenkin se ero että siellä käytännössä kaksipuoluejärjestelmä jossa Ruotsidemokraatit molempien puolueiden tai puolue ryhmittymien ulkopuolisena ei voi neuvotella kummankaan ryhmän kanssa..

Matti Simonaho

Ruotsissa maan rajojen ulkopuolella oleva ja ulkopuolelta vaikuttava ulkomaalainen vaikutus maan politiikkaan sekä maan rajojen sisäpuolella oleva ulkomaalainen vaikutus politiikaan - jolla on yhteys ensin mainittuun - on huomioitava asiakokonaisuutta arvioitaessa. Ne/Se ei vähennä näennäisdemokratiaa Ruotsissa vaan lisää sitä.

Toimituksen poiminnat