MattiESimonaho Kaikille ei ole jaettu samasta kauhasta yhtä paljon, mutta kun yhdistää kaikki mitä itse kullekkin on jaettu eniten, kauha on täynnä viisautta, ja yhtään tyhmää ei ole.

Kolme viisasta ja 300 tietämätöntä.

  • Kuva : Bruce Mars, Unsplash
    Kuva : Bruce Mars, Unsplash

Istuin kauan aikaa sitten aamujunassa matkalla töihin. Osa matkustajista luki ammulehteä, toiset taas katselivat ohikiitävää maisemaa aamuturvoinnein ilmeettömin silmin, välillä haukotelleen.  Osa keskusteli matkakumppaninsa kanssa hiljaisella äänellä joko seisten tai istuen.


Jokaiselta asemalta jolle juna pysähtyi, tuli vaunuihin enemmän ihmisiä kuin lähti. Ennen toiseksi viimeistä asemaa kaikki istumapaikat olivat varattuja ja asemalta tulleet matkustajat joutuivat tungeksien seisomaan käytävällä. Noin 50 vuotias nainen matkalaukkuineen pääsi vaivailloisesti vaunuun, ilmeisesti hän oli matkalla kauemmaskin. Astuessaan vaunuun, hän pyyhkäisi varovaisin liikkein lumihiutaleet viininpunaisen takkinsa harteilta. Hän asetti matkalaukkunsa varovaisesti lattialle ja otti molemmin käsin kiinni käytävän tukipylväästä. Niin kuin kaikki muutkin seisovat matkustajat, hän horjahti hieman junan lähdettyä asemalta. 


Ei mennyt kauaakaan aikaa siitä kun juna oli jättänyt aseman taakseen, kun naisen ote tukipylväästä herpaantui ja hän vaipui lattialle näennäisesti tajuttomana.  Hänen lähiympäristössä  olevat henkilöt siirtyivät kauemmaksi katsellen lattialla selällään makaavaa naista enemmän tai vähemmän kauhistunut tai hätääntynyt ilme kasvoillaan. Ainoat elonmerkit naisessa olivat raajojen nytkähtely, ja hieman kuolaa valui lattialle hänen raollaan olevien huulien välistä.


Lukuunottamatta kolmea henkilöä, jotka asioiden edetessä paljastuivat sairaanhotajiksi, kukaan ei tehnyt mitään auttaakseen sairauskohtaksen saanutta henkilöä.  He puskivat tiensä ohi kaikkien lamaantuineitten henkilöiden auttaen maassa makaavaa naista, joka nostettiin ambulanssiin seuraavalla asemalla.


Kai ainakin jossain määrin, Suomi on tänään samassa tilanteessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Matti sai tilanteesta aivan väärän kuvan.

Ensiapukoulutuksessa koulutusta tarjonnut palomies-ensivastehoitaja sanoi vastaavissa tilanteissa yleislääkärien yleensä luikkivan pitkin seinänvierustoja, koska toimintamalli ei ole heillä näissä tilanteissa niin selvä kuin nimenomaisesti ensivastehoitamiseen koulutetuilla henkilöillä. Sama tilanne on jokamiehellä.

Potilaan tila ei siitä juurikaan muutu, jos käyttää muutaman sekunnin sen selvittämiseen, onko paikalla ensihoidon ammattilaisia. Jos heitä ei ole, niin vasta silloin myös maallikon on ryhdyttävä toimeen.

Ero on siinä, että maallikko saattaa tehdä myös haittaa toimenpiteillään, ellei kyseessä ole elottomaksi mennyt henkilö, jolloin oleellista on elintoimintojen palauttaminen, elvytyksessä syntyneistä vammoista välittämättä.

300 sivullisen on aivan turhaa kuluttaa happea potilaan ympärillä, jos häntä on jo avustamassa kolme ammattilaista. Enempää käsiä ei tarvita eikä tilanteeseen mahtuisikaan.

Poliisin termein: "hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää."

300 fiksua älyävät poistua paikalta häiritsemästä ammattilaisten työtä, eivätkä jää pällistelemään ja kuvaamaan tilannetta.

Matti Simonaho

"300 fiksua älyävät poistua paikalta häiritsemästä ammattilaisten työtä, eivätkä jää pällistelemään ja kuvaamaan tilannetta."

Vaunu oli täpötäynnä ja harva haluaa poistua liikkuvasta junasta.
Sen aikaisissa kännyköissä ei ollut kameraa, eikä kännyköitä ollut kaikilla.

Joskus, vaikka tietoa ja/tai taitoa on teoreettiselta pohjalta, niin käytännössä se ei auta kun hätätilanteessa n s jäätyy.

Matti Simonaho

"Joku työturvallisuudesta vastuussa oleva henkilö esittelee mielellään kaikkia hankkimiaan turvallisuuspasseja ja vaatii työntekijöitä "käyttämään niitä ja näitä suojia" - mutta - ei havaitse esimerkiksi sellaista asiaa, että huone jossa hän turvallisuuspassejaan esittelee voi räjähtää kipinästä milloin tahanasa. " - Elämä on.

Toimituksen poiminnat